We may not have money,but we don't even need them...



 Η συνταγή περιλαμβάνει αλεύρι, νερομπογιές, παλιά ρούχα, πολύ καλή διάθεση, ξεγνοιασιά, χορό και γέλιο. Μία γιορτή της Καθαρής Δευτέρας. Στην αρχή ήμουν διστακτική, μόλις όμως ένιωσα το πνεύμα των αλευρομουτζουρωμάτων δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ, μπήκα και εγώ στον χορό, και βγήκα μουτζουρωμένη και απερίγραπτα χαρούμενη και ενθουσιασμένη. Τα αλευρομουτζουρώματα λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο Γαλαξίδι, την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, για να αποχαιρετήσουν τις Απόκριες και να καλωσορίσουν την Σαρακοστή. Το έθιμο κρατά από πολύ πολύ παλιά αφού σύμφωνα με τον Ευθύμιο Γουργούρη που αναφέρει στο βιβλίο του «Το Γαλαξίδι στον καιρό των καραβιών» το έθιμο υπάρχει «από την εποχή των καραβιών». Η ακμή της ναυτικής δύναμης ήταν γύρω στο 1840. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε από τους κατοίκους της ναυτικής πολιτείας και η ιδέα για την καθιέρωση του αλευρομουντζουρώματος ήρθε από τους ναυτικούς που ταξίδευαν στη Σικελία και είχαν δει παρόμοια έθιμα της περιοχής. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η παράδοση θέλει τα αλευρομουτζουρώματα να έχουν τις ρίζες τους στο Βυζάντιο, όπου οι γελωτοποιοί των ιπποδρόμων ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους. Η αρχική μορφή του εθίμου του αλευρομουτζουρώματος περιελάμβανε χορό με άντρες και γυναίκες που φορούσαν μάσκες ή είχαν τα πρόσωπά τους μουτζουρωμένα, σε δυο διαφορετικούς κύκλους. Αργότερα, όταν καθιερώθηκε το έθιμο, οι παρέες αποτελούνταν μόνο από άντρες που κατέβαιναν στην προκυμαία με δυο σακούλες, η μια με αλεύρι και η άλλη με χαρτοπόλεμο. Τα πολεμοφόδια συμπληρώνονταν με λουλάκι ή βερνίκι παπουτσιών ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στον ¨πόλεμο¨ ήταν να φοράει παλιά ρούχα. Οι ντόπιοι μουσικοί ξεσήκωναν τον κόσμο με τους ρυθμούς του και το έναυσμα για γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σήμερα, το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος εμπλουτίστηκε στο χρόνο και στα πολεμοφόδια συμπεριλαμβάνονται και άλλα, περισσότερο ¨επικίνδυνα¨ για την καθαριότητα των ρούχων! Στην παρέα έχουν μπει και οι γυναίκες και τα παιδιά ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και φημισμένα καρναβαλικά έθιμα της χώρας μας. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι συνήθως ξεκινούν τρία Σάββατα πριν την Καθαρά Δευτέρα ανάβοντας φωτιές και συνοδεία μουσικής, μεζέδων και άφθονου κρασιού. Μετά ακολουθεί το καρναβάλι με άρματα, μασκαρεμένους καρναβαλιστές και ορχήστρες με βιολιά και νταούλια ενώ το αποκορύφωμα της αποκριάς είναι τα Κούλουμα που γίνεται το αλευρομουτζούρωμα. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο λιμάνι όπου αρχίζει ο αλευρομουτζουροπόλεμος με αλεύρι ή φούμο ενώ τα παλιά ρούχα ή η ειδική στολή από νάιλον είναι απαραίτητα! 

Εγώ δεν έχω παρά να αναρτήσω κάποιες από τις φωτογραφίες για να σας δώσω μία δόση θετικής ενέργειας, και να σας αποδείξω ότι οι Έλληνες δεν χρειάζονται χρήματα, γιατί έχουν αυτήν την ψυχή και αυτά τα μεγάλα χαμόγελα.  



Comments

Popular posts from this blog

"She lives the poetry she cannot write" - Oscar Wilde

life goes on people

Life is partly what we make it, and partly what it is made by the friends we choose